Cantona.se
Flyttfakta

Att välja flyttfirma oktober 10, 2016

att tänka på när man ska flyttaHej igen alla läsare! Nu är jag tillbaka igen med flyttips efter ett uppehåll. Denna gång tänkte jag skriva om vad man bör tänka på när man ska välja flyttfirma.

Som jag berättat om tidigare så finns det en del oseriösa flyttbolag på marknaden. Ångesten steg mer och mer för varje oseriös flyttfirma jag läste om. De vanligaste problemen verkar vara att flyttfirman inte ens dyker upp på utsatt tid eller att flytten blir mycket dyrare än beräknat.

Tänk paniken när man står där och väntar på flyttfirman och de inte dyker upp när de ska. Någon annan ska kanske in i ens gamla bostad och hur går det om man då inte själv flyttat ut?

Andra problem verkar handla om att saker går sönder eller försvinner och som man måste tvista om när det gäller ersättningar då är det också bra att en försäkring, som jag skrev i ett tidigare inlägg om.

Hittade en bra sida som tipsade om saker man ska tänka på innan man anlitar en flyttfirma för att vara säker på att det är ett hederligt bolag. Bland annat ska man be om organisationsnummer, kolla upp bolaget hos skatteverket och kronofogden. Det är också bra att kolla upp om företaget har trafiktillstånd. Ett stort varningstecken är om flyttfirman vill ha betalningen i kontanter, då är det sannolikt att firman vill göra jobbet svart och/eller inte vill binda sig till flytten om de inte bemödar sig med att dyka upp.

De tipsade också om att inte komma överens om ett fast pris eftersom man då riskerar att betala för tid som kanske inte går åt. Istället skulle man komma överens om ett pristak, då betalar man bara för den tid som går åt och om det går åt mycket tid kommer man bara behöva betala maxpriset. Kom ihåg att skriva allt på ett papper, gärna ett regelrätt avtal för att vara på den säkra sidan, med båda parternas underskrift. Hur du skrivet ett sådant avtal finns att läsa mer om på nätet och du kan dessutom ladda ned en mall för hur ett sådant avtal kan se ut.

Jag tycker det låter som en bra idé eftersom det är svårt att beräkna hur lång tid en flytt kan ta. Det är inte så kul att betala ett fast pris som motsvarar 8 timmars arbete om flytten bara tar 4 timmar. Sen är det inte kul heller om priset rinner iväg för mycket, så ett pristak låter väldigt vettigt.

Personligen tycker jag det är viktigt att få så mycket som möjligt av överenskommelserna med flyttfirman skriftligt och underskrivet, då vet alla parter vad det är som gäller och om det skulle uppstå någon tvist i efterhand har man alltid avtalet att gå tillbaka till.

Kategorier flytta flyttbolag