Cantona.se
Flyttfakta

Viktigt att kolla upp flyttfirman augusti 28, 2017

flyttbolagI transportbranschen finns något som kallas för trafiktillstånd. Det är ett tillstånd som alla som bedriver företag inom transportsektorn måste ha, även flyttfirmor. Utan detta tillstånd gäller exempelvis inte transportbolagens trafikförsäkringar och de gör sig också skyldiga till brott med böter och fängelse i straffskalan.

Anledningen till att det kan vara bra att känna till det här med trafiktillstånd är att du som kund också kan straffas om du anlitar ett bolag som saknar trafiktillstånd. För att det ska vara straffbart ska du ha vetat om att giltiga tillstånd saknas eller ha haft skäl att anta att bolaget du anlitat inte har alla tillstånd som krävs.

I en artikel i göteborgsposten framgår att det är ganska vanligt att flyttfirmor saknar sådana här trafiktillstånd. I en granskning de gjort hade bara 20 av 28 flyttfirmor i Göteborg ett giltigt tillstånd för yrkesmässig transportverksamhet. Något skrämmande att det är nästan 30% som inte är seriösa nog att ha skaffat ett sådant tillstånd. Nu när man har det svart på vitt så finns det verkligen skäl till att vara försiktig vid valet av flyttfirma.

Så nu har jag fått lägga till en punkt på min checklista på hur man kollar upp om en flyttfirma är seriös eller inte, såhär ser den ut nu:

-Kolla organisationsnummer

-Kolla med skatteverket vad de har för upplysningar om bolaget

-Kontakta kronofogden och kolla vad de säger

-Undersök om flyttfirman har trafiktillstånd

-Kolla vad andra kunder har för erfarenheter

-Undersöka om de är anslutna till Sveriges Möbeltransportörers Förbund

-Göra en snabb sökning på Google

Förmodligen kommer checklistan växa ytterligare. Man kan ju börja med att kolla trafiktillståndet, faller flyttfirman redan där behöver man inte gå vidare och kolla de andra uppgifterna. Sen tror jag att nästa steg är att kolla om de är anslutna till möbeltransportörernas förbund. Är de inte det vill jag nog inte heller anlita dem.

Det kan tyckas överdrivet att vara så noggrann i valet av flyttfirma, men det är ju ändå mitt hem jag ska anförtro dem! Vi släpper ju inte in vem som helst i våra hem annars, så varför skulle jag vara mindre försiktig när jag ska anlita ett flyttbolag?

Kategorier flytta flyttbolag